682
0
https://bronderslevforsyning.dk/mit-log-in
Quick links

Vand et mirakelmiddel

De fleste af os tager for givet, at der kommer vand ud af hanen. Når vi vasker op, vasker hænder og skyller grøntsager. Men vi er faktisk ret heldige – for det, der kommer ud af hanen er intet mindre end et mirakelmiddel, der styrker vores immunforsvar, holder sygdomme frar døren og sikrer, at vores krop og hjerne kan fungere optimalt. Herunder kan du læse lidt om de mange områder, hvor vand gør godt. 

 

Kroppens skraldemand

Hovedparten af kroppen består af vand. Vand er kroppens transportvej, der transporterer næring og ilt fra det ene sted i kroppen til det andet, og fungerer som en zone for udveksling af stoffer mellem celler. Vand sikrer desuden, at kroppen kan skille sig af med affaldsstoffer og er altså en slags skraldemand, der er med til at forhindre nyresygdomme.

 

Et værn mod forkølelse

Slimhinderne i mund, næse og hals er forsynede mad antistoffer, der bekæmper vira og bakterier. Hvis du ikke drikker nok vand, udtørrer slimhinderne, hvilket gør dem mere modtagelige overfor infektioner, der kan forårsage forkølelse, halsbetændelse og hoste.

 

Energi til hjernen

Hjernen består af 85 % vand. Ved væskemangel svækkes hjernes energidepot, og dehydrering virker derfor sløvende og kan gå ud over koncentrationsevnen, koordinationsevnen og reaktionstiden. Faktisk viser forskning, at opmærksomhed, visuel opfattelse, regnefærdigheder og korttidshukommelse svækkes væsentligt selv ved let vandunderskud.

 

Verdens bedste fugtighedscreme

Huden har brug for fugt, og selvom der findes masser af gode fugtholdige cremer, findes den allerbedste i din vandhane. Lider du af fugtmangel, kan det ses på din hud, der bliver tør og grålig. Hudceller, der er godt forsynet med vand, sørger for at holde huden fugtig og blød indefra.

 

En effektiv termostat

Vand virker også som en termostat, der forhindrer, at kropstemperaturen svinger for meget. Vandet transporterer varme rundt i kroppen, når det er koldt, og danner små perler af vand på huden, hvor det kan ligge og fordampe. Fordampningen er en kemisk proces, der forbruger varme, hvilket er en effektiv måde at få varmen til at forsvinde på. Det er det samme, der sker, når vi dyrker sport, og kroppen har brug for nedkøling.