Skip til hoved indholdet
Årsaflæsning Klik her for at indberette årsaflæsning

Hvad indeholder vandet?

Selvom vand er klart og uden lugt, indeholder vandet mange naturlige stoffer.

Der stilles en række krav, som skal være overholdt, når vandet leveres til kunderne. De fleste af stofferne er ufarlige, mens andre er farlige i større mængder.

I forbindelse med ledningsarbejder på Forsyningens hovedledning eller kundens egen installation, kan der efterfølgende forekomme hvidt vand (ilt), løsrevet mangan (store stimler) mv. For igen at have klart vand, skal kunden gennemskylle installation ved at lade det kolde vand løbe på fuld tryk i en kortere eller længere periode. Kunden kan med fordel åbne den vandhane, der er tættest på vandmåleren.

Her kan du læse om nogle af de stoffer, der findes i vandet og hvilke krav der stilles hertil.

Kravværdi: Subjektiv bedømmelse
Kommentar: Vand skal normalt være friskt og uden særlig smag. Vandets temperatur har betydning for smagen.

Kravværdi: 15 mg Pt/l
Kommentar: Vandets farve måles efter en filtrering. Brunfarvning af vand skyldes typisk indhold af opløst organisk stof. Rødfarvning og sortfarvning i forbindelse med uklarhed kan skyldes indhold af jern og mangan.

Dette skyldes normalt luft i vandet. Fyld et glas med vand. Hvis der er luft i vandet, vil vandet blive klart nedefra og op, når luften bruser af. Luft i vandet er et forbigående fænomen, som er uskadeligt, og som kan forekomme, hvis der er kommet luft i ledningsnettet i forbindelse med reparationsarbejde eller ibrugtagning af nye ledninger.

Kravværdi: Ingen krav i grader C
Kommentar: Vandets temperatur stiger efterhånden, som det transporteres rundt i ledningsnettet. Vandet skal gerne være så koldt som muligt, når kunderne modtager vandet. Ved for høj temperatur kan der opstå uønsket bakterievækst.

Kravværdi: 7,0-8,5
Kommentar: pH er et udtryk for vandets surhedsgrad. Ved pH-værdier under 7 er vandet surt, ved pH-værdier over 7 er vandet basisk.

Kravværdi: 0,05 mg NH4/l
Kommentar: Ammoniumindhold over grænseværdien kan fremme bakterievækst og øge korrosion.

Kravværdi: 0,2 mg Fe/l
Kommentar: Jernindhold over grænseværdien kan give bismag. Indholdet kan give uklart vand, aflejringer i vandledninger, vandhaner m.m., misfarvning af f.eks. håndvaske, toiletkummer og vasketøj.

Kravværdi: 0,05 mg Mn/l
Kommentar: Mangan forekommer sammen med jern. Indhold af mangan kan give uklart vand, aflejringer i vandledninger, vandhaner m.m., misfarvning af f.eks. håndvaske, toiletkummer og misfarvning af vasketøj.

Kravværdi 1,5 mg F/l
Kommentar: Flouridindhold over grænseværdien kan give skader på tænderne, mens koncentrationer under grænseværdien er gavnlige.

Kravværdi: 250 mg Cl/l
Kommentar: Kloridindhold over grænseværdien giver vandet en salt smag.

Kravværdi: 250 mg SO4/l
Kommentar: Sulfatindhold over grænseværdien giver sammen med indhold af natrium og magnesium anledning til bitter smag.

Kravværdi: 50 mg NO3/l
Kommentar: Nitratindhold over grænseværdien kan især for spædbørn være sundhedsskadeligt, idet nitrat i fordøjelsessystemet omsættes til nitrit, der kan hæmme blodets iltoptagelse.

Kravværdi: <0,01 mg NO2/l
Kommentar: Nitritindhold væsentligt over grænseværdien kan hæmme blodets iltoptagelse.

Kravværdi: 0,15 mg P/l
Kommentar: Fosforindhold over grænseværdien kan være tegn op forurening fra spildevand.

Kravværdi: 4 mg C/l
Kommentar: NVOC er oftest et udtryk for vandets indhold af naturlige organiske stoffer, men kan også være et tegn på forurening.

Kravværdi: Kim 37°C 5 pr ml og Kim 22°C 50 pr. ml
Kommentar: Kim(37°C) er bakterier der findes ved legemstemperatur, herunder en række sygdomsfremkaldende bakterier. Høje kimtal ses ved forurening af drikkevand på vandværket og i ledningsnettet. Kimtal (22°C) over grænseværdien kan være tilførsel af bakterier fra omgivelserne (overfladevand, plantedele eller jord)

Kravværdi: ikke målelig pr. 100 ml
Kommentar: Bakterier der findes i andre miljøer end menneskers og dyrs tarmkanal. De kan være til stede i jord og vand. Forekomsten af coliforme bakterier i vand kan tyde på forurening.

Kravværdi: ikke målelig pr. 100 ml
Kommentar: E.coli findes udelukkende i mennesker og dyrs tarmkanal. Påvisning af E.coli i drikkevand er normalt tegn på frisk fækal forurening og dermed en risiko for tilstedeværelse af mulige sygdomsfremkaldende bakterier.

Kravværdi: ikke målelig pr. 100 ml
Kommentar: Enterokokker findes i mennesker og dyrs tarmkanal. Ved påvisning kan det være tegn på fækal forurening.

Kravværdi: >30 mS/m
Kommentar: Ledningsevnen er et samlet udtryk for vandets indhold af salte (ioner). Et vist indhold af opløste salte er medvirkende til at gøre vandet velsmagende.

Kravværdi: 0,3 FTU
Kommentar: Turbiditet er et udtryk for vandets uklarhed. Denne skyldes indhold af opstemmede stoffer, f.eks. udfældninger af jern og mangan.

Kravværdi:1500 mg/l
Kommentar: Udtryk for vandets indhold af opløste stoffer. Et vist indhold af opløste salte er medvirkende til at gøre vandet velsmagende.

Kravværdi: Gerne < 200 mg/l
Kommentar: Calcium udgør den dominerende del af vandets hårdhed. 7,14 mg Calcium/l svarer til én hårdhedsgrad (°dH). Der er ingen øvre sundhedsmæssig grænseværdi for Calcium.

Kravværdi:50 mg Mg/l
Kommentar: Magnesium bidrager til vandets hårdhed. 4,34 mg Magnesium/l svarer til en hårdshedsgrad (°dH). Højt Magnesium-indhold kan give vandet en bitter smag og kan virke svagt afførende.

Kravværdi: Ingen °dH
Kommentar: Udtryk for det samlede indhold af Calcium og Magnesium. Hårdheden bør ligge mellem 5° og 30° dH. Lav hårdhed kan forårsage korrosionsproblemer. Høj hårdhed medfører større sæbeforbrug og kalkudfældninger.

Vores vand er middelhårdt 9-11,5 dh

Anvend sæbe efter pakkens anvisning og indstil maskinen efter produktanvisningen.

Kravværdi. 175 mg Na/l
Kommentar: Natriumindhold over grænseværdien giver saltsmag og mulig indvirkning på blodtryksygdomme.

Kravværdi: 20 µg Ni/l
Kommentar: For nikkelallergikere kan drikkevandets indhold af nikkel fremkalde allergi. Nikkel kan forekomme fra udvaskning af visse jordmineraler og som afsmitning fra armaturer.

Kravværdi: 5 µg As/l

Tryk på det punkt du ønsker at vide mere om.